24 July 2014

Nah, Ini E-Kad Raya Dari Cik May Untuk Semua Bloger Yang Singgah!

Tak lama lagi, kita semua dah nak raya.. 
So,di kesempatan ini aku nak mengucapkan Selamat Hari Raya kat awak,awak awak yang tengah baca entry ini.. Nak pos kad raya, tak tau alamat, so, nah aku bagi sekeping e-kad raya untuk kalian.. ;))

Jimat pakai sistem e-kad ni kan... ;) tak payah kelam kabut gi pejabat pos...
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..

22 July 2014

Resepi lala tumis untuk berbuka semalam

Assalamualaikum..

Ada seorang teman lama mintak resepi ni diabadikan dalam entry blog aku.. Hehee.. So,untuk memenuhi permintaan si teman, nah ni resepinya. Masak jangan tak masak tau!

Bahan-bahan untuk anggaran 1kg lala:
1)setengah biji bawang besar-potong dadu
2)2 biji bawang kecil-hiris
3)3-4 biji bawang putih-hiris
4)2 batang serai-diketuk
5)2 sudu cili boh-aku pakai cili kering yang blend sendiri
6)1 sudu sos tiram
7)1 sudu sos cili
8)1 sudu sos tomato
9)1 biji cili besar-hiris
10)sedikit air
11)garam-secukup rasa
12)gula-secukup rasa
13)lala adalah watak utama dalam resepi ini.

Cara-cara:
1)tumiskan bahan yang dihiris dan di dadu tadi sehingga naik bau.
2)masukkan cili boh,sos tiram,sos tomato,sos cili,serai tadi..
3)buh air ckit,buh lala..buh garam+gula secukup rasa!

Siap..


Heheee..macam ketandusan idea je nak buat entry di bulan puasa ni. Tapi bab masak-masak ni, selalu hit di bulan ramadhan. :))

Belum pernah berbuka kat luar lagi ni.. Fuhhhhhh... Just plan nak masak mee goweng basah petang ini... ;)

16 July 2014

Projek kuih semperit raya

Assalamualaikum...

Masa nuzul Quran, buat projek kuih raya dengan adik ipar. Buat Kuih semperit.. Perit sangat nak buatnye.. Aahahaaa..

Ada banyak kaler pulak tu..kikikih....

Bila dah malas + penat , adik ipar aku dah tak larat nak picit acuan.. Terus tukar teknik buat kuih.. Maklumla.. Mini oven je.. Jenuh la pulak nak tunggu Q nak bakar semperit..

Tekap aje.laju giler tekap! Haha..

Kegigihan adik ipar aku menghasilkan sebalang semperit. Penat!

Aku? Sebok siapkan lauk berbuka.. Semalam buat rendang ayam lagik.. Hehe..

Hari ni, plan nak buat kuih makmur pulak.. Kuih yang tak terlalu perit nak buat.. ;p

Korang dah buat kuih raya ke?
get this widget here
 

Copyright © 2013 Reserved to cik may
Design by kinaf