29 May 2016

Terapi sonotron kaedah sesuai untuk buang kahak baby tanpa sakit

Assalamualaikum..

Tu dia tajuk bak angggg.... Macam karangan dah.. (^~^)

Nak story mory kaedah sonotron ni dengan uols yang ad baby kecik haluih belum cukup setahun.. 

Kisahnya baby qayyum batuk berjangkit dengan si kakak.. Biasalah kakak duduk taska ramai kawan. 

Yang jadi risau bila pengasuh cakap qayyum kurang minum susu. Jiwa tak tenang. Mungkin sakit tekak dah batuk tu.. Jadi tak selera nak minum susu lagi..

Bawak gi klinik.. Doc suruh share ubat dengan kakak cuma kurangkan dos. Saya tanya doc, takpe ke baby bawah setahun  makan ubat? Dia cakap ok.. Tak de masalah. Tapi kat botol tulih jangan bagi ubat kepada budak bawak setahun. Ah sudah. Kompius pulak mama..

Google- google.. Ingat nak bawak sedut kahak kat klinik dr nadir yang glemer sangat dari review-review bloger kita. Tapi takut tak tahan tengok dia masuk wayar dalam hidung baby pulak..

Carik info lagik.. Kaedah sonotron pulal katenye. So copy paste link tunjuk ke husband.. Husband decide sonotron je sebab dari semua penulisan cakap tak sakit..

So, lokasi paling hampir dengan rumah ialah di Klinik Dr Fauziah di Sg Tua, Batu Caves. Nasib baik aku buat called dulu ke sana.. Kene buat appoiment rupanya..

Aku buat appoinment malam. Pukul 9. Tapi tetiba husband kene hantar orang ke Melaka. So kitorang sampai klinik pukul 9:30pm. Jadi orang terakhir buat terapi.

So, bila masuk bilik tu, baju baby kena bukak dulu..

Benda alah macam hair dryers tu akan di hala ke bahagian dada, leher, tepi badan, hidung & belakang badan baby. Tak sakit pun mommy.. Tak kene badan pun. Baby akan rasa warm-warm je.

Yang terujanya, baby lain semua menanges-nanges. Qayyum ni tengok je orang yang buat terapi tu.. Tapi muka takde perasaan habis.

Buat sonotron ni ambil masa 15 minit per sesi. So dalam 1 jam terapi tu boleh buat 4 orang.

Kalau nak tau, arus terapi tu berfungsi tolak ke tepi kahak-kahak & dikeluarkan melalui najis atau pun muntah. Arus tu akan ada dalam badan selama 8 jam.

Cukup 8 jam esok subuh tu Qayyum berak selambak habis..

Dalam 2x rasanya Qayyum ada muntah kahak. Tapi tak nanges. Dia kenyang minum susu, then terbatuk, kahak keluar.

Rawatan tu disarankan buat 3hari berturut-turut. Kalau korang nak buat sekali pun boleh. Depends. 

Untuk anak saya ni, saya buat 3x. Bayaran dikenakan ialah RM30/sesi.. 3x maknanya RM90.

So far, batuk Qayyum berkurangan. Takde bunyi sangat kat dada. Minum susu pun dah kembali normal macam biasa. Takde datang lagi pusat sonotron ni lepas rawatan 3x tu.

Kakak the happy sister. Tunggu turn adik dipanggil, dia boleh main kuda-&kuda. Abah nya pulak tido kepenatan penat kerja siang hari.

So, kalau korang pun nak buat booking, boleh terus call no ni: 03 6187 0757

Ahad tutup ye. Beroperasi dari Isnin-Sabtu sampai pukul 10pm je.

Semoga perkongsian ni bermanfaat. ^^

26 May 2016

Pantang Larang Untuk Bayi atau Anak Berkahak

Assalamualaikum...

Lama betul tidak ke udara. Tipu betul Cik May ni kan. Tiap kali post entry bagitau lepas ni cuba update entry seminggu sekali. Tapi lepas tu ke lauttttt.. Lepas tu janji lagi. Kemudian, ke laut dalam lagi..

Okey la. Back to topic ye. Entry ni entry pendek sahaja..

Bulan lepas saya ada bawak baby Qayyum saya berumur 4 bulan ke pusat Rawatan Terapi Sonotron. Hujung May ni baby dah 5 bulan la di kala saya up entry ni. Untuk masalah kahak dia yang berjangkit dari kakak yang batuk & selsema. Masa buat rawatan terapi sonotron tu, pembantu terapi tu share makanan apa yang perlu pantang sepanjang anak berkahak ni. 
Bagi ibu-ibu yang menyusukan bayi, ibu-ibu mestilah berpantang 3 jenis makanan iaitu ;

1) kentang- ubi kentang, kentang kepsi, kentang putar, kentang goreng, karipapa kentang. Apa-apa mengandungi kentang!. Di sini saya amat kecewa keraba tidak boleh makan karipap kegemaran. Huwaaaaaaa... Tapi saya memang kuat gile makan kentang. Patut la kahak dia tak surut.

2) chocolate - segala jenis choc! Milo pun choc kan? Dari pantang, hampir setiap hari saya minum milo/ tamar cocoa. Dan patutlaaaaaa.... Kahak qayyum tak reda jugak..

3) buah! - omg.. Buah pun tak boleh.. Saya sedih.. Saya suka makan buah oren sunkist lately ni. Siap blend lagi buat fresh owen. Katanya buah ni sejuk & akan membuat kahak melekat serta pekat.

Saya tanya why? Why? Why??

Menurutnya, 3 sumber makanan tersebut boleh menyebabkan kahak semakin pekat. Oh.. Begitu.. Anak dah 2 orang baru saya tahu..

So demi kesihatan anak, saya berpantang lah untuk 3 jenis makanan tu. Bertabah je gorengkan kentang untuk si kakak tanpa saya menjamahnya.. 

Tapi, kita positifkan balik. Bukan selamanya berpantang kan? Since baby kecik ni je demi kesihatan dia sepanjang full breastfeed! Tapi kalau nak pantang terus pun bagus jugak! Orang yang jaga makan-minum ni insyaAllah kesihatan lebih terkawal!

Ok. Senyuuuuuum je tak boleh minum choc.. (^____^)


10 April 2016

Kebab Sultan Best In Town

Assalamualaikum...

Sape yang suka follow tempat makan sedap kat fesbuk???

Kalau ada yang suka follow mesti pernah baca pasal kebab sultan yang glemer kat Sg Buloh..

Baru ni dapat try sekali.

Itupun kiriman kepada runner a.k.a jiran kami. Dia balik kerja lalu gerai kebab ni. So dia p belikan. Harga up 5 kupang la.

Up harga atas kepenatan dia beratur & bawak balik kebab banyak.

Gigih kalau nak pi beratur panjangggggg oiii..

Ok.
Aku order inti daging.

Memang super duper sedap oii.

Daging dengan cheese melelelelehhhh..

Harga RM3.50. Kalau pi beli sendiri.

Lokasi Kampung Melayu Sg Buloh.

Selamat mencuba!
get this widget here
 

Copyright © 2013 Reserved to cik may
Design by kinaf