14 March 2015

Dapat Duit 'Ganti' Dari TOUCH N GO

Assalamualaikum.

Cerita pasal kad touch n go aku. Aku up gred kad watson jadi touch n go. Bila ada even kat pwtc, aku pun topup RM20. Sebab nak gi pwtc naik KTM je dari rumah. 

Lepas tu aku perasan kredit dalam kad aku macam dipotong lebih RM5 untuk penggunaan kali pertama. So aku consider ada caj tersembunyik kot. Biar je la. Kasi halal..

Beberapa hari lepas tu, aku topup lagi. Sebab kene pergi course kat Hotel Dynasty Jalan Ipoh. Lepas topup je hilang lagi hampir RM5.

Aiik.. Ni memang dah menduga kesabaran aku. 

Terus aku call hotline touch n go nak tau apa masalahnye. Dah bagi detail kad, staff touch N go bagitau tu penalty sebab dorang tak boleh nak track location aku naik KTM.

Mungkin aku touch kad tak betul kot? Kan..

So dorang akan refund semula duit tu dalam tempoh sebulan. Kalau aku tak call, for sure aku pun tak tau dorang akan refund duit. Dan dorang pun tak tau kene refund duit aku. Ceewaah. Hahaha..
Duit tu pun dah selamat masuk dalam akaun. Alhamdulillah...



Part 2 Tempat Best Cuti-cuti Langkawi.

Assalamualaikum..

Sambil tidokan Qaira, meh nak sambung ceritera Langkawi kami hari tu..

Untuk PART 1 meh click SINI.

Hari tu dah cite tempat-tempat menarik kami pi lepas sampai pulau kan. So aktiviti petang tu pulak adelah... Tido sebentar lepas check in kat Resort. Hehe.. Dalam pukul 2pm gitu pi check in kat Langgura Baron Resort. Kengkawan dok rekemen tido situ. Harga RM180/night untuk bilik yang ada bath tab & RM150/night untuk bilik yang takde bath tab. Aku amik bilik mane??? Tentulah yang ada bath tab sebab anak suka berendam.


So dah check in, lelap mata sejam dua gitu.. Lepas tu aku ajak husbnand keluar pi Pekan Kuah. So kami pi Dataran Lang dulu. Tempat wajib la tu kannnnn.... Lepas tu baru survey tempat nyoping kat Kuah.
Posing sejam dua baru gerak gi tempat lain.

Bila anak takmo dok diam, gitu la hasil bergamboooo..

Amik video dan gegambor kat Dataran Lang dikala senja nan merah, lepas tu perut lapooo. Sebab tengahari tu makan laksa je belakang airport. Laksa power yang digembar-gembur laksa terbaik tu.. Mestila kene try bila dah sampai kannn..
So malam tu try cari tempat makan menarik. Tapi memasing dah penat, cari kedai makan area pantai cenang. Dekat sikit nak balik tido!


Terjumpalah kedai masakan thailan nama kedai tu Sawadee.. Masakan dia memang sedap. Quantity lauk dia hidang banyak. Kami order daging blackpepper, telur dadar + ketam, sotong tepung,  tomyam dengan air buah. Harga pun memang tak murah langsung! Hadei. Tapi sebab sedap & tak habis-habis bibir kami memuji keenakan makanan tu, tak de la menyesal kene bayor sampai rm60. Memang kenyang tahap tak larat nak habiskan lauk tu.


Malam tu balik bilik terus tido! Sebab nak bangun awal pagi untuk aktiviti island hopping pulak! Yeay!


Meh bagi teaser untuk entry Langkawi Part 3 pulak!



Ahaha.. Tunggu part 3 okeiii. Nak tdo dulu la nii. Nitezzz...




7 March 2015

Tips bercuti Langkawi part 1

Assalamualaikum..

After the chinese new year, kami laki bini gi Langkawi. Almaklum, laki bini jarang jalan jauh lepas kawen. Kene pulak sekarang si suami keje isnin-ahad. 

Tu yang terjadi holiday seminggu tapi 3 hari je kat Langkawi. Hari kelima cuti rest golek golek kat umah untuk restart energy sebelum masuk keje. Hehe

Tips paling senang nak bercuti, menabung lah. Hehehe... So since takde chance nak jejalan sebab dia busy, aku telah menubuhkan 1 tabung percutian. Isi je la brp hengget nak isi pun. Bila dapat chance nak berjalan tu baru la guna kann.. So tak kacau duit gaji. Takde la lepas balik bercuti menunggu gaji jatuh ke riba gituuuuu..

Tabung untuk 2014, tapi berjalan 2015 pun boleyyyyyyyhhh!

So duit tabung tu yang kami laki bini guna untuk beli tiket, nyoping kat haji ismail group, beli tiket gi pulau lah, naik cable car, makan, minum, bayar kereta sewa, hotel dan sebagainya. Hehehe..

Tips kedua, beli tiket flight yang boleh sampai awal pagi kat Langkawi.  Ahaaa.. So dalam sehari tu banyak tempat boleh pi. 

Aku booked tiket flight MAS. RM399 include tax & luggage 90kg. Aku beli 3 tiket untuk kami laki bini dan anak dara yang dah 2 tahun tu. RM399 tu tiket pergi dan balik. So kos untuk sehala is lebih kurang RM199.50 bagi 3 orang. Tiket pun aku takde la booked awal setahun pun. Booked dalam awal seminggu gitu..
Ni tiket nak balik KL..

Masa outbound ke Langkawi, aku hamek tiket 7:30am. Sampai Langkawi 8:30am. Tapi, pukul 4:30am dah gi KLIA koooooo. Sebabb kene check in awal 2jam. Mujur anak dara jarang ngamok bangun awal.

Sampai Langkawi, amik kereta sewa pukul 9:30am. Sewa honda jazz RM180 untuk3 hari.

Terus kami gerak pi tempat  cable car. 

Sampai sana baru pi breakfast. Lepas breakfast terus beratur pi hamek tiket combo yang super jimat untuk 3 aktiviti. Ingatkan datang hari selasa tak ramai orang. Rupanye, kene serbu jugak dengan ramai orang. Tapi tak le lama sangat beratur. Kalau weekend ni mau basah ketiak nak beratur amik tiket. Haha RM54/person untuk naik Cable Car, Skydome & kenderaan darat air duck tour. So tiket Qaira free. Kami laki bini punye tiket RM108. 

So dalam pukul 10 am dah masuk skydome dulu. Sumpah nyesal amik tiket skydome ni. Tah pape. Cecepat kitorang kuar pi naik cable car. Baru rasa bahagia.
Sejuk sangat dok atas. Angin kuat. 
Sampai tido-tido si Qaira. Hehee..

Dok kat atas tu hamek gambor bebanyak. Baru turun bawah. 

Lepas turun cable car, amik tiket Duck Tour. Sejam sekali kenderaan perjalanan itik ni ambik pelawat. So kalau terlepas, tunggu lagi sejam..
Duck tour ni, tiketnye mahal kalau diambil berasingan. Tapi kalau tiket combo murah ckit ler. Duck tour bawak kite jejalan kat darat dulu menghala ke pantai dan seterusnye ke laut. Memang berbaloi-baloi bak hangggg. 
Dapat tengok banyak pemandangan santek.


Lama jugak pusing kat laut. Thats Y la iols cakap berbaloi baloi....

Desiran angin buat Qaira tido lagi di riba mama. Cian. Mungkin ngantok bangun pukul 4am. Hehe..

So, nanti kite sambung ceritera langkawi part 2 pulak okei.. 

Daaaa..


get this widget here
 

Copyright © 2013 Reserved to cik may
Design by kinaf