11 September 2012

Mee lidi dan resepi mee goreng basahnyeee

Assalamualaikum...

Merujuk kepade entry semalam...telur dalam mee goreng..huhu...wah..tetibe laju je komen masuk tanye resepi..ade tanye ghope mee lidi tu...antare yang nak tengok ghope mee lidi ialah nugrul sakura,sis shahzee,muja,anis,sis GJ & sis fiza fantagiro...

Meh tunjuk gambar mee lidi dulu..taraaaa...

Ada tulis mee lidi kat plastik tu..jangan konfius dengan spagheti..spagheti is spagheti..rupe die lebih kurang je..mee lidi ni halal..

Sebungkus mee ni aku boleh masak 4~5 kali kot..sebab bese aku masak untuk sorang makan..tapi lebih sikit..sebab aku makan sikit je mee..memang kurang sikit nak makan mee ni sejak azali..so,aku akan amik sikit dari bungkusan, dan ikat dengan getah bagi part yang lebih tu untuk masak lain hari..

Mee lidi ni kene rebus..agak-agak dah kembang dan lembut boleh la ditoskan...kalau kurang kembang,mee tu rasa macam kureng sikit...(before this pernah jugak rebus tak cukup kembang.hihi..pengalaman itu mengajar aku supaya pastikan mee betul-betul kembang...)

Beralih kepade resepi pulak..mereka ni tanye resepi neh..malunye rase bile kak nor yang terer tang masak pun tanye resepi jugak..adei kak..resepi biasa je..takde yang luar biasa pun..hehe..kat blog kak nor lagi banyak resepi menarik tau.

Bahan-bahan ni untuk complete 1 mangkuk sorang makan..tapi ada extra ckiiittt je untuk aku..

1)mee lidi
2)bawang merah kecik-1biji*
3)bawang putih-3 biji*
4)lada kecik-4biji*
5)cili boh-2sudu tea
6)sos tiram-1sudu biasa
7)sos tomato-1 sudu biasa
8)sos cili life-1 sudu biasa
9)kicap pekat jename ABC-dalam 2 sudu biasa
10)ayam potong kecik..(nak letak udang,sotong daging pun boleh)
11)sekeping fish cake dipotong
12)sayur kobis dan taugeh
13)garam dan gula secukup rasa
14)telur-nak gune boleh..taknak pun takpe..ni ikut tekak laki den nak telur..

Nampak macam banyak je bahan-bahan..sebenarnye sikit je..sebab dah list by number tu jadi banyak pulak..

Okei..cara-cara memasak pulak..

1)blend kan bahan yang bertanda *

2)tumiskan bahan blend tadi dengan minyak yang tak banyak sangat..i dun like minyak banyak-banyak..

3)bile dah naik bau bahan tumis tadi campur dengan cili boh,sos tiram,sos tomato,sos cili dan kicap pekat..biasa bile dah menggelegak bahan tumis dengan cili boh dan sos-sos tu,aku letak air yang agak banyak (sebab nak buat mee basah) dan letak ayam..

4)then,letak garam dan gula sesedap rasa..ikut la korang nak macamne..biasa aku letak dalam 3 sudu tea gula..

5)bile ayam dah masak,baru aku letak fish cake,mee lidi dan sayur-sayuran tu..

6)kemudian pecahkan sebijik telur kat mee tu..hasilnye...


Sebenarnye,aku masak ni ikut suke je..hihi..dulu awal-awal tengok resepi online..sekarang ni ikut suke..hihi...tapi si dia suke sangat menu yang ini..hihi..

Sekian,selamat mencube..:)
posted from Bloggeroid

13 jejak di sini:

Mya said...

yeay! thank you! nanti mya nak cuba! :D nanti2 rajin2 share resepi ye. hihi :)

NugRuL SakuRa said...

salam...

owhh gini ghupenyer mee lidi...sekali pandang mmg ingat spegeti...tp mmg xpenah nampak la kat kedai2...

Saya Disini said...

sedpnye

Knor said...

tq banyak2 may..kebetulan ahad ni akak nak jamu org mkn..kak nak masak mee basah may nilah.kak dah copy simpan dlm draf.
kak pun baru belajar may.

Knor said...

kalau guna spageti boleh tak.

Masya said...

tak pernah makan mee lidi ni.. ade jual x kat pasaraya mcm tesco huhuhu .. x pernah jumpe pun.. harunya saya.. mcm sedapp jer mee tu... ala2 spagetthiii

Munnafendy said...

oohhh ingatkan spagetti...sbb laksa johor pakai spagetti...kt giant ada ke ni?

NasZ said...

wah...sedapnya. poskan sikit kat saya. hehehe.

From,

Nasz

MOHD NASER.COM

are_lin@yu said...

wahh tak pernah try lg ni...

Rai Ourkizuna said...

mcm mana gamaknya rasa mee lidi ni yek..ada setengah2 mi tu rasa cam berkapur sikit..tak lalu kat tekak.. tapi letak telur tengah2 mi memang favorite.. lagi kalau kuningnya tu separa masak..yummeh~

Masya said...

TERIMA KASIH BAGI TAU INFO TU .. SY CUBA CR .. HARAP² JUMPELAH...

SHAHZEE said...

ooo ni rupanya mee lidi..mungkin penah tgk tp x penah nak belek sbb ada tulisan cina kot.nak try cari kat giant la kot2 ada:)

akilla ibrahim said...

salam perkenalan..
sedapnya mee lidi tu..
kila pun orang pahang juga..mee ni ler makanan plg suka dari kecik.
setiap kali balik pahang mesti beli buat stok kat rumah.
may beli mee ni kat kl ke?

get this widget here
 

Copyright © 2013 Reserved to cik may
Design by kinaf